• Agneta

FARMORS PEPPARKAKOR


En av de jultraditioner jag har med mig hemifrån var att baka min farmors pepparkakor. För mig är det just dessa som är riktiga julpepparkakor. De är inte riktigt detsamma som de flesta pepparkaksrecept. De innehåller ingen kanel, inga kryddnejlikor osv. Det är framförallt ingefära som är kryddan och de är lite knäckiga i konsistensen. Och bara alldeles väldigt goda. Så till skillnad från alla andra pepparkakor så är det just dessa som är jul för mig. Receptet följer nedan och även lite spritsinspiration till dina pepparkakor.


Ingredienser:

2 dl grädde

2 dl ljus sirap

400 gr socker

1 msk ingefära

1 msk vaniljsocker

2 tsk bikarbonat

800 gr mjöl – ha inte i allt mjöl från början utan ha i lite i taget och spara även lite till utbakningen.

150 gr smör – rumsvarmt


GÖR SÅ HÄR:

1. Vispa grädden

2. Blanda socker, ingefära, vaniljsocker och bikarbonat. Häll i de torra ingredienserna i grädden och tillsätt sirapen.

3. Tillsätt hälften av mjölet till blandningen och tillsätt det rumsvarma smöret. Tillsätt ytterligare mjöl, dock inte allt utan spara några deciliter. Låt degen hellre vara lite för lös till en början och tillsätt mer mjöl vid utbakningen.

4. Ställ degen svalt och låt den vila över natten.

5. Baka ut kakorna och  grädda dem i 5-8 min i 175 gr.


Tips! Lägg aldrig pepparkakorna på varma plåtar utan låt plåtarna svalna av, t ex på en balkong eller veranda mellan varje omgång. Om man gräddar dem på varma plåtar blir de lätt bubbliga.

Här kommer lite spritsinspiration.









PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV